top of page
Ayres

Ayres terápia (DSZIT - Dinamikus Szenzoros Integrációs Terápia)

2-12 éves korú gyerekeknek ajánlott terápia, egyéni vagy kiscsoportos formában. A foglakozások a gyerekek spontaneitására építenek.

​Az egyéni órákon a terapeuta biztonságos környezetet teremt a gyermeknek, melyben bátran kísérletezhet és szabadon játszhat a terapeuta által kikészített eszközökön és helyzetekben. A terapeuta csupán kíséri a gyermeket, vigyáz rá, és részt vesz játékában, melyet a közös cél irányába terel. Az egyéni órák lehetőséget adnak a gyermekben éppen zajló belső történések, feszültségek megélésére, kijátszására, feldolgozására.

​A csoportos órákon 2-5 gyermek vesz részt. Cél az idegrendszer érlelése - ezt speciális eszközök segítségével érjük el. Nincs kényszer, csupán motiválás és támogatás. Az órákon nagyon sok egyensúlyi és tapintási ingert kapnak a gyerekek, melyek intenzitása olyan tempóban nő hétről-hétre, ahogyan ezt a gyerekek képesek befogadni. Az akadálypályákon, hintákon és egyéb fejlesztő eszközökön észrevétlenül fejlődik figyelmük, érzékelésük, észlelésük, továbbá pontosabb képet kapnak önmagukról és környezetükről, ezáltal tájékozódásuk is stabilabbá válik. Az Ayres terápia kihat a gyermek egész személyiségének fejlődésére.

 

Kiváló terápia lehet az Ayres a következő esetekben:

  • tanulási zavar, figyelemzavar, magatartásproblémák esetén

  • megkésett beszédfejlődésnél és beszédzavarokat mutató gyerekeknél

  • koraszülötteknél

  • ügyetlen, rossz mozgáskoordinációjú gyerekeknél

  • gyerekeknél, akik kerülik az érintést, összerezzennek bizonyos hangokra, zajokra vagy épp ellenkezőleg, túl sok hallási és érintési ingert keresnek (autista vagy visszahúzódó gyerekeknél)

  • értelmileg akadályozott, mozgássérült és halmozottan fogyatékos gyerekek esetében

  • szorongó gyerekeknek segíthet megnyílni, ha társas kapcsolataikban sikertelenek

  • finom kézmozgásokban – például írásban – ügyetlenek számára

  • hiperaktív vagy éppen túlságosan passzív gyermekek számára

Alapozo

Alapozó terápia​

Az Alapozó terápia egy speciális módszer a gyermeki idegrendszer mozgásos érzékszervi fejlesztésére. 5-14 éves korig ajánlott.

Nagyon jó eredményeket érhetők el az iskola előtti és a kisiskolás években, elősegíthetjük gyermekünk sikeres iskolakezdését, majd iskolai beválását. Ha az óvodai és kisiskolás évek alatt felismerjük, hogy a gyermek veszélyeztetett a tanulási zavar területén, akkor az Alapozó terápia segítségével a nem  tökéletesen funkcionáló idegrendszeri területek működése a pontosan kidolgozott, egymásra épülő gyakorlatok, feladatsorok segítségével korrigálható.

A nagymozgások, a rugalmasság és az egyensúly tudatosan felépített fejlesztése a gyermek egész személyiségére, viselkedésére, szociális kapcsolataira hatást gyakorol.

Autizmus-specifikus fejlesztés

Autizmus-specifikus fejlesztés

Autizmusra utaló viselkedés, fejlődési kérdések, illetve diagnosztizált pervazív fejlődési zavar esetén javasolt gyógypedagógiai foglalkozás.


Kommunikációra, szociális készségekre, a szenzoros integráció sajátosságaira koncentráló egyéni fejlesztés, rendszeres szülőkonzultációval.

Korai

Gyógypedagógiai fejlesztés

Egyéni részképesség-fejlesztő gyógypedagógiai foglalkozás, tanulási nehézségek (diszlexia/diszgráfia, illetve ezek gyanúja) esetén.

Fejlődéssel kapcsolatos kérdéseket, készségfejlesztést középpontba helyező tanácsadás.

Dévény

Dévény Speciális manuális technika Gimnasztika Módszer (Dévény torna)

A megfelelő fej-törzskontroll és egyensúly megléte elengedhetetlen feltétele a harmonikus, ügyes mozgás kialakulásának. Ennek elsajátítása újszülött korban az első fejfordításokkal, fejemelésekkel kezdődik, és tart a fejlődés során az iskolaérettség eléréséig. A csecsemők fejlődése egyéni ütemben és intenzitással zajlik, de fontos, hogy az önálló járásig minden fejlődési szakaszon a megfelelő sorrendben haladjon át a baba. Legyen ideje minden szakasz begyakorlására, ne maradjon ki egyetlen mozgásforma sem. Ez teszi lehetővé, hogy a csecsemőkori reflexek a kellő időben aktiválódjanak, a gyakorlás során integrálódjanak, majd végül gátlás alá kerüljenek, átadva helyüket az akaratlagos mozgásoknak. Mindehhez érett idegrendszerre, és a külvilág ingereire is szükség van.

A terápia során a manuális kezeléssel, aktív-passzív mozgatással, egyensúly fejlesztéssel, otthoni gyakorlatokkal és játékos feladatokkal segítjük az idegrendszer érését. Az éppen aktuális állapothoz igazítjuk a feladatok mennyiségét, intenzitását. A még fejlődő idegrendszer számára a túl sok inger ugyanolyan megterhelő lehet, mint amennyire hatástalan a túl kevés. Ezért átbeszéljük az otthoni eszközök (Bobath labdák, hinták, hordozók, babakocsik, pihenőszékek, járássegítők, hasalópárnák, fejlesztőjátékok…) használatát, esetleg kerülését.

A mozgásfejlesztés során a cél a lehető legjobb fej- és törzskontroll kialakítása, hogy az önálló, magabiztos mozgás öröme segítse a babát a világ, és saját képességeinek felfedezésében.

Segítséget nyújtok azoknak a babáknak is, akik ortopédiai, vagy idegrendszeri sérülés miatt küzdenek kontraktúrákkal vagy izomtónus problémákkal.  Külön arc- és szájkezelést a szopási, rágási és beszédproblémák esetén szoktam végezni. 

A kezelések során számomra nagyon fontos, hogy a babák egyáltalán ne, vagy csak a lehető legkevesebb fájdalmat, kellemetlenséget éljék át. A foglalkozás során a szülőknek bármikor lehetőségük van a baba megnyugtatására. 

Borsófőzde: Baba-Mama-Zene-Mozgás

Borsófőzde: Baba-Mama-Zene-Mozgás

Zenés/mondókás - mozgásos csoport, féléves kortól 3 éves korig, kettős vezetéssel.


Körben-ölbenülős énekekkel, mondókákkal, játékokkal kezdjük a foglalkozást. A közös éneklés felszabadító, közösségépítő erejét élvezzük hétről hétre mi, anyák, és ebben osztoznak a gyerekek is.
Örülünk, ha az énekek, mozdulatok, csikizések, összekacsintások haza is vihetők, új színfoltjaiként a szülő- gyerek kapcsolódásnak. Anya (vagy apa, nagyszülő) öléből felállni, sétálgatni, esetleg
megszeppenve, sírásból indulva lassan feloldódni (akár több alkalom alatt) nem szokatlan. A közösség befogadó, nem elvárás a tökéletes gyerek/szülő :-).


Az énekek után „akadálypályák”, mozgásra buzdító játékok, eszközök kerülnek elő. Gyógytornász-Dévény terapeuta kolléganőnk a korosztály mozgásfejlődését sokrétűen és intenzíven támogatva,
reflexkorrekciós szemlélettel választ feladatokat. A pályákon a kisgyereket a szülő kíséri, „a la carte” választható, hogy ki mivel foglalkozik. A széles "kínálat" lehetővé teszi, hogy új kihívások
érhessék a gyermeket, rálássunk az esetleges elmaradásokra. Ezek kapcsán lehet a jelenlévő szakemberekkel röviden egyeztetni az esetleges további tennivalók ügyében.


Az alkalom végén újra a zene, az ének veszi át a főszerepet: közös játékkal, majd rövid, gyertyafényes elcsendesedéssel zárjuk az együttlétet.


A csoportba várjuk azokat is, akik szeretnének velünk megismerkedni, körülnézni a Mentaházban. A későbbi közös munkát/ fejlesztést is nagyban elősegítheti, ha a kisgyermeket már csoportban is láttuk.
Beszédfejlődés késése (vagy az ennek kapcsán felmerülő bizonytalanság) esetén is ajánljuk, hogy találkozzunk a Borsófőzdében.

Szülőkonzultáció

Integrált szülő - csecsemő/kisgyermek konzultáció (ISZCS)

Egy kigyermek születésével (akár többedik gyermek esetén is) olyanidőszak veszi kezdetét a család életében, amely az új élet örömei mellett jócskán tartogat kihívásokat, sőt időről időre nehezen megválaszolható kérdéseket is. A tanácstalanságot, bizonytalanságot fokozhatja a környezetünkben
burjánzó információk sokasága. Az utóbbi évtizedekben igen nagy változás következett be a kisgyermekkorról való gondolkozásban. Aki jó szülő szeretne lenni (márpedig ki nem…?), az számtalan ötlet és tanács között igyekszik megtalálni az igazit. Ez még akkor sem könnyű, ha minden békésen zajlik a gyerekszobában. Ha pedig egy olyan időszakba kerülünk, ahol a gyermek viselkedése
érthetetlenné válik (miért nem alszik?, miért kell olyan hosszan altatni?, nem fogadja el a hozzátáplálást…, nem fogad el új ízeket... stb.), nehéz megélni a szülői kompetencia érzését.


A ISZCS szakmai háttere azzal a céllal jött létre, hogy a korai életkorban segítse a szülő-gyermek kapcsolatot, a regulációs nehézségek megoldását. Mivel a csecsemő, a kisgyermek szüleivel való szoros kötődésben él, ők tudnak a legtöbbet tenni a felmerülő nehézségek megoldásában. Ebben a
folyamatban dolgozik velük a konzulens: a találkozások alkalmával segít az aktuális helyzet feltérképezésében, a célok, lehetőségek megfogalmazásában, konkrét teendők megbeszélésében.
Az alkalmakon a gyermek szüleivel együtt részt vesz. Kedve szerint üldögél a szülő ölében, vagy a közelében játszik, akár vele együtt.


A konzultációban leggyakrabban előforduló témák:
- nehezen csillapítható sírás, nyugtalanság
- alvási nehézségek (hosszú , nehéz altatás, gyakori éjszakai ébredések)
- szoptatás-elválasztás kérdései
- evéssel/etetéssel kapcsolatos témák (ízek, állagok, rágás, harapás, önállóság stb.)
- korai viselkedésszabályozás nehézségei: erős dac, dührohamok, fokozott szeparációs szorongás,- csüngés, testvérféltékenység
- szobatisztasággal kapcsolatos kérdések


Várjuk a családokat, szülő- gyermek párokat akár egy aktuális feszítő probléma, akár az újragondolás- útkeresés kapcsán.

Homloklebeny terápia

Homloklebeny terápia

A homloklebeny (prefrontális cortex) agyunknak az a része, amely felelős a gondolkodásért, a tervezésért, a problémamegoldásért, az érzelmeink-indulataink szabályozásáért valamint a bejövő ingerek osztályozásáért.

 A homloklebeny-terápiát arra fejlesztették ki, hogy segítsen kialakítani-kibontani azon képességeket/készségeket, amik elengedhetetlenek ahhoz, hogy a gyermekek (és felnőttek) az iskolai feladatokban (az "életben") megfelelően teljesítsenek. Olyan strukturált gyakorlatokat tartalmaz, melyekkel jelentősen javíthatjuk agyunk teljesítőképességét, rendszerező képességét, a tervezés és ítéletalkotás hatékonyságát, a koncentrációt és az érzelmi stabilitást.

Ha nem foglalkozunk az agyunk karbantartásával, akkor - a testünk többi részéhez hasonlóan - renyhévé, lustává válik, teljesítőképessége csökken.  A homloklebeny-terápia során megtanítjuk a résztvevőket arra, hogy egyidőben több dologra is képesek legyenek figyelni vagy figyelmüket a külső ingerek kizárásával egy dologra összpontosítani. A program során a mozgást, a beszédet és a gondolkodást kötjük össze olyan gyakorlatokkal, amelyek a homloklebeny területét intenzíven ingerlik és fejlesztik.

A terápia hatására jelentősen javul a memória, a figyelem, a mozgás összerendezettsége, valamint fejlődik a testi-lelki egyensúly és  rugalmasság. A gondolkodási folyamat összetettsége megnő, fokozódik a kreativitás. Képesek leszünk gyorsabban, hatékonyabban változni és változtatni, igazodni a váratlan eseményekhez. Ez az idegrendszeri újrarendeződés segíthet abban, hogy a fent említett területek a lehető legharmonikusabban,  nagy hatásfokkal működjenek, hozzásegítve a klienst a könnyebb, energikusabb, sikeresebb élethez.

9-től 99 éves korig mindenki számára hatékony segítség lehet, aki az említett területeken fejlődni szeretne. A terápia szükség esetén online is elérhető.

Pszichológiai foglalkozás gyerekeknek, szülőkonzultáció


Ha a gyermek tartósan (hónapok óta) és a napi életvitelt hátráltató nehézséggel küzd, érdemes
gyermekpszichológushoz fordulni. A gyermekekkel zajló foglalkozások szülőkonzultációval
kezdődnek, ahol a gyermek aktuális nehézségeit és fejlődéstörténetét vesszük végig. Ezt játékos, gyakran mozgásos elemeket bevonó (pl. DSZIT) foglalkozások követik, amelyek során a gyermek problémájának feltárásán és megoldásán dolgozunk.


Gyakran előforduló nehézségek:
- érzelmi és viselkedésszabályozási nehézségek (pl. dühkitörések, szorongás, székletvisszatartás)
- kapcsolati problémák (pl. szülővel, testvérrel, kortársakkal)
- valamilyen trauma feldolgozása (pl. baleset, bántalmazás)

bottom of page