top of page

MentaSéta

 

Gyermeked számára te vagy a legjobb szülő. A legfontosabb személy, akihez kapcsolódhat. Figyelsz rá, érzékeled az igényeit, elkötelezetten és tudatosan vagy jelen az életében.  

Előfordulhatnak olyan időszakok,  amikor úgy érzed, hogy ezeknek a képességeknek nem vagy birtokában. Ez nem azt jelenti, hogy valami nem stimmel veled. 

 

Annyit jelent, hogy valami nincs a helyén.

Nem könnyű észrevenni, hol lehet a hiba. 

Annak ellenére, hogy mindent megteszel, a problémák nem múlnak el, egyre súlyosabb, zavaróbb formában jelentkeznek. A gyermeked nyugtalan, nem figyel, nehezen alszik, esetleg dühkitörései vannak. Nem fogad szót, panaszkodnak rá az oviban vagy az iskolában. A tanulásban a képességeihez képest gyengén halad.  Bezárkózik, lóg a telefonján, semmi nem érdekli.

Valami elakadt és tanácstalan vagy, hogyan tovább.

Beszélgetsz hasonló korú gyerekeket nevelő szülőkkel és úgy érzed, másoknak sokkal jobban megy.

Szakirodalmat olvasol, egyre több új jelenséget, diagnózist, elméletet ismersz meg, kezdesz tisztában lenni a fejlődéstudományok alapvetéseivel, kötődéselméletekkel és reflexekkel, mozgásformákkal, részképességekkel és sokféle terápiás módszerrel, de nem leszel jobban a tudástól.

Szeretnéd „csak” szeretni a gyerekedet – és nem látod őt szerethetőnek.

Ilyen helyzetekben segíthet néhány beszélgetés egy szakemberrel.  

Pszichopedagógus-gyermekterápiás konzulensként, gyógypedagógusként és hatgyermekes anyaként sok nehéz helyzetet láttam. Tapasztalatom szerint már néhány fókuszált beszélgetés, konzultáció is átsegíthet családokat az aktuálisan megoldhatatlannak tűnő időszakokon.

 

Miért séta?

Az ókorban már Szókratész is páros sétára küldte tanítványait azzal a céllal, hogy végiggondoljanak, elvégezzenek egy feladatot. 

Kirkegaaard, a  dán filozófus  a 19. században ezt írja: „Mindennap megajándékozom magam egy sétával, és kisétálom magamból a betegségeket. Legjobb gondolataim séta közben jutottak eszembe.” 

A séta segít rendezni a gondolatainkat, tisztán látni, új nézőpontból tekinteni a nehézségekre. A friss levegő, a természet szépsége, a természetes fény megnyugtat,  a változatos környezet új ötletekre inspirál.

Két ember beszélgetéssel eltöltött sétája egészen más, mint mikor valaki magányos baranoglásra indul. Gyaloglás közben megszűnik a hierarchia, a közös esztétikai és mozgásos élmény építi a kapcsolatot a beszélgetőpartnerek között.

Walking Coaching – Nyugat Európában nem ismeretlen már ez a kifejezés, itthon még kevesen használjuk. 

Esetünkben sétáló szülőkonzultációt jelent, szakember és szülő közös elmélyülését, megoldáskeresését egy gyermekkel, neveléssel, fejlődéssel kapcsolatos témában.

 

Hol sétálunk?

Két gyönyörű helyet ajánlok a sétánkra.

Hétvégi időpontokban  Pannonhalmán, az Apátság közvetlen közelében, olyan „titkos” utakon, ahol szinte senki nem jár.  Érintetlen erdőben, tágas réteken visz az utunk, a dombtetőn elénk táruló táj szépsége, tágassága is segíti, hogy új nézőpontokat találjunk a szorongató kérdésekkel kapcsolatban, melyekkel elindultunk.

Hétközben Veszprémben, a Gulya-dombon sétálhatunk. A parkerdő szépen gondozott sétaútjai, a gyors sodrású Séd patak, gyönyörű fenyőligetek és mindenfelé előbukkanó sziklák biztosítanak hátteret a közös útkereséshez.

 

Természetesen ha van kedvenc saját sétálóhelyed, mehetünk arra is.

 

Abban az esetben is sétálhatunk együtt, ha földrajzilag távol vagyunk egymástól. Mindketten ott sétálunk, ahol vagyunk és a telefonunk az, ami összeköt bennünket. 

Régi tapasztalat, hogy a telefonos beszélgetés séta közben ugyanolyan jól működhet, mint a személyes – néha, meglepő módon még jobban is!


 

Mire számíthatsz?

 

  • Mielőtt sétálni indulunk, egy előre megbeszélt időpontban telefonon egyeztetünk. Egy kb. 15 perces beszélgetésben előkészítjük a közös munkánkat.

  • A séta alatt teljes figyelmet kapsz,  minden gondolatodat, érzésedet, félelmedet elmondhatod a gyermeked problémájával kapcsolatban.

  • Észrevételeimmel és kérdéseimmel támogatlak abban, hogy a saját nézőpontodból kisebb-nagyobb mértékben elmozdulhass, jobban megértsd a gyermeked helyzetét.

  • Lehetőséged lesz minden kérdésedet feltenni – „ mi van, ha…” és „ igen, de…” :-)

  • Olyan konkrét, gyakorlati tanácsokat kaphatsz, melyek számodra elfogadhatóak, a ti élethelyzetetekhez igazítjuk a  megoldási terveket.

  • Kis lépésekben haladunk, rendszeresen visszatekinthetünk az eredményekre, módosíthatunk, továbbléphetünk.

Ha szeretnél MentaSéta időpontot kérni, keress az alábbi elérhetőségeimen.

_Q8A2087-1.jpg

Horányi Bori

Gyógypedagógus

Pszichopedagógus

Speciális pedagógia szakos tanár

Szakpedagógus

Alapozó-mozgásterapeuta

DSZIT (Ayres) terapeuta

Integratív gyermekterápiás konzulens

Homloklebeny terapeuta

+36 70 327 8997

Horányi Bori

bottom of page